Op deze pagina laat ik voorbij komen wat me interessant lijkt om te bekijken of beleven: 

. Ik noem het plakken en knippen, maar het is natuurlijk werk gemaakt door een ander. Na professoren en onderzoekers, kwam deze week "plakken en knippen" verschillend onder de aandacht.
Eerst een componist. Eentje met een opdracht van het Rijk in de pocket. Volgens mensen die het mogen weten "behoorlijk letterlijk op de noot nauwkeurig" plak en knipwerk. Hij werd op herhaling gevraagd om zijn kroningslied "compositie" door dwdd.  En vind het passend om zijn werk overeind te houden.
Gaan wij met z'n allen namaak zingen bij de kroning? Een namaak kroning dan? Benieuwd wat Koning-Willem ervan mag vinden en of hij eraan denkt ... ?
Dan Kluun die als reclameman zijn geld heeft verdiend. Toch lekker ingevoerd in de techniek van tekst en beeld zou je denken. Op zijn eigen schrijvers blog plakt en knipt hij al 10 jaar wat hij met Google aan plaatjes vind op internet. Ook wel de vermelding van de maker regelmatig 'vergetend te plakken' ...  
... is het dan toch misplaatst als ik me een dominee voelde. Toen ik in een blog workshop melde om niet zomaar wat je vindt van internet in je blog te plakken. Zeker ook als iets gratis lijkt.

Zet je wel wat op je site omdat je het blijkbaar waardevol vindt. Zet dan de daad om in het woord. Eer het werk en de inzet van de maker. Zet zijn naam erbij en bel hem of haar ff. Grote kans dat hij er blij mee is. En je een extra link geeft voor extra exposure.

 

... anderen over mijn werk:

. mei 2012 . Een boek waar ik met plezier de vormgeving en eindredactie heb kunnen doen is vers van de pers gepresenteerd. De woorden van Louis uitgesproken bij de presentatie mag ik hier als testemonial geven:

"... Roland zag wat we hadden gedaan en wist ons, met z’n rust en vakkennis, met positiviteit en creatieve openingen enthousiast mee te nemen naar een prachtig concept ..."
... Zijn woorden raakten mij omdat het een compliment is op de kern van mijn manier van werken waar ik plezier aan beleef; Kunnen zien en horen waar iemand staat of in welke fase een project is en van daaruit samen te handelen en mogelijkheden creëren naar oplossingen.

. oktober 2011 . Mijn beeldconcept levert een ontwerpbureau de pitch-winst op in een competitie voor de gunning van een opdracht. Het beeld concept benadrukt in beeld "Dat Nederland als klein land groots kan zijn". Het maakt visueel een uitvergroting door de verhalen in ons bijzondere landschap te plaatsen.
De gunning betreft een uitgave met wereldwijde verspreiding in zeven talen van het RIJK. Onze polderhorizon en landschap is Neerlands trots. Voor deze internationale uitgave is het een mooie troef in de competitie en naar de internationale doelgroep van deze uitgave.

 

 

 

berichten archief: 

 

. Nog tot komend weekend in Fotomuseum -"The sound of silence" van Alfredo Jaar .
Het beeld van fotojournalist Kevin Carter uit 1993 is de trigger dat ik daar heen moet. Het is zo'n indringend beeld dat het me ook moeite kost om me ertoe te zetten. Het beeld van een verdrogende baby met gieren op de achtergrond, wachtend op het onvermijdelijke.
... bezocht op 20 febr: De ervaring van de beleving was mooi. Het gaat verder dan fotografie. Je wacht in een halfdonkere zaal tot het licht van de cabine op groen springt. Het is te donker om iets te zien als je naar binnen gaat. Je wacht en laat je leiden met wat er is, de geschiedenis van de man Carter en het beeld wat zijn dood werd. Uit evenwicht loop je uit de cabine en zoek je je benen in de wereld die actueel is.

. t/m 17 maart - huis marseille - Viviane Sassen, in and out of fashion
Ik kijk ernaar uit om hier naartoe te gaan. Het beloofd een heel eigen beleving en benadering van mode.

. tot 17 maart lijkt het interessant bij FOAM binnen te lopen. Een samenkomst van verschillend werk. WassinkLundgren, Jan versweyveld met toneelgroep Amsterdam foto's en 3 andere onderdelen.

 

Dit weekend 3 tentoonstellingen bekeken:
- de eerste Arnold Newman (Fotomuseum Den Haag) heeft mij ontnuchterende momenten opgeleverd ... staan er zomaar bijna mythische mannen, zoals Adams, Steichen op de foto door hem?! Adams met zijn meesterlijke zonnesysteem. En dan ontdek ik dat Neweman z'n foto's/negatieven achteraf (in)kadert. Dit heeft wel een impact op me. Tegelijk was ik ook blij dit te ontdekken en kan ik wat milder zijn naar mezelf. Ik ga erg ver om met volbeeld te fotograferen zonder de uitkadering achteraf in de "doka".
Al met al een mooie tentoonstelling. Zeer de moeite waard, probeer wel naar de foto's te kijken en niet verleid te worden door de grootheden die op de foto staan.

- de tweede was Viewpoints (Huis Marseille, Amsterdam). Hier begreep ik minder van. Ik zag wel een mooi vormspel in de combinaties. En merkte een wat al te haastige houding van mezelf of werd ik ongeduldig van de hoeveelheid tekst? Kon uiteindelijk de diepere bedoeling niet makkelijk vinden.
Ik kijk uit naar de modefoto's van Viviane Sassen vanaf 15 december.

- de derde was Diane Arbus (Foam, Amsterdam). Ik ben getroffen door haar beelden. Het was druk,  en toch goed te zien . Mooi bij elkaar op een locatie. Ik ontdekte dat ze met zwart wit indertijd al inflitste, en dat voor die tijd! Geweldig! Je ziet de lol voor fotografie waar ze mee bezig was. Erg leuk. Ik moest erg denken aan Ed van der Elsken die zo door Amsterdam zwierf ... al flitste hij niet in. Hij had zijn eigen handschrift met doordrukken en tegenhouden. Ik houd er wel van.

. t/m 9 dec 2012 - "de donkere kamer' - Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
Fotogeschiedenis opgezet als belevingstentoonstelling. Word ik nieuwsgierig en tegelijk wantrouwig van. Ik ga zeker langs om te zien hoe de Ed van der Elsken Parijs liefdes worden getoond. 

 

 . t/m 9 sept 2012 - Chino Otsuka - Huize Marseille
"Een wereld van Herinneringen" Haar werk draait letterlijk om de kunst van het herinneren. Vragen als hoe bewaren wij onze herinneringen? In hoe verre zijn onze herinneringen gereconstrueerd? Kan fotografie herinneren? Kan het vergeten?

. t/m 11 aug 2012 - "Beyond Decadence" Marco Sanges - Eduard Planting Gallery
Theatraal-Surrealistische beelden van deze italiaan. Onderdeel van de Amsterdam Gay-Pride

. tot 17 maart - Metis, Amsterdam - Monica Ragazzini 'Déjà vu'
Ik ben er nog niet geweest, wel maakt de tekst en beelden nieuwsgierig. De titel van de huidige tentoonstelling Déjà vu zet je op scherp, om in fotografische termen te blijven. Wat is er al gezien, wat had je al moeten zien, wat is de voorkennis die je moet hebben om te zien wat de kunstenaar, fotograaf Monica Ragazzini, bedoelt met dit ongrijpbare concept van het déjà vu.

. tot 26 feb - Melkweg Gallery - Op Kamers, Henny Boogert
Studenten op kamers in een wereld waar arm en rijk verder uit elkaar gaan. Begonnen als reportage die verder verdieping kreeg. Beeld en interview uit oa Rusland, Kenia, Bolivia. Met zijn stichting en de site heeft hij  beelden en projecten een totaal verhaal gegeven Images Connect .

. tot 5 maart in Van Kranendonk Gallery - Un Natural - Zuijderwijk/Vergouwe
Een samenwerking sinds 2006. Documenten met groot formaat camera's. Nu de Vogelmeetpolder.

. tot 15 januari 2012 is in het Fotomuseum den haag is Gare du Nord te zien.
Nederlandse fotografen die Parijs opzochten en in zw/w bekeken.
> Ik vond het een feest van herkenning met foto's die je kent uit fotoboeken en ook onverwacht werk van bekende fotografen. Mooi om doorheen te lopen en de sfeer te proeven. Je raakt in de wandeling zelfs wat verwend en ontdekt dan soms ook net iets te veel toeristische herhaling.

. 16-12 tot 5 febdruari 2012 - Foam - Stanley Green "Black Passport"
Veelbelovende omschrijving. Confrontatie tussen je werk doen en de invloed op het prive van man die conflict situaties en gebieden opzoekt.
> Je stap binnen, denk je eerst: wat is dit? de zoveelste honger en conflict foto's?. Maar dan ...neemt je de rust om mee te gaan in de beelden en lees je die paar stukjes tekst van het verhaal achter de beelden van z'n maker en de invloed op zijn mensbeeld ... zittend op een 'comfortabel stoeltje' komt de omvang en sluipmoordenaar van 'gezond-verstand' wel behoorlijk binnen.

. Met genoegen ben ik even binnengelopen bij het Stadsarchief, op de Vijzelstraat. Met de keukens van Erik Klein Wolterink op formaat met de een bonus verrast van achtergronden en foto's van de stedenbouw in Amsterdam-West 50-60 en nu. Het was met plezier een leuke uitdaging om een aantal jaar voor dit stadsdeel (Geuzenveld-Slotermeer) te fotograferen.

. t/m 8 januari 2012 - Erwin Olaf - De lakenhal, Leiden.
"Door het beeld te situeren in de Pieterskerk en samen te werken met een groot aantal figuranten en modellen afkomstig uit alle lagen van de Leidse bevolking, zullen de beelden tevens een binding moeten krijgen met de inwoners van Leiden. Daarnaast zal het werk door de aanwezigheid van een groot aantal details voor de kijker een visueel feest moeten worden." (Erwin Olaf, februari 2011).

. t/m 27 november 2011 - Ruud van Empel - Groninger Museum
Een paradijselijke wereld wordt bevolkt door kinderen en dromerige pubers. Schijnbaar emotieloos poseren zij gewillig voor de camera, meestal keurig en zedig gekleed: de jongetjes in geruite colbertjes, de meisjes in hooggesloten jurkjes met kanten kraagjes. De kinderen kijken met grote ogen de beschouwer ietwat afwachtend aan, soms staren zij langs hem heen, diep in hun eigen gedachten verzonken.Bij al hun schoonheid zijn deze werken echter verre van eenduidig, er wringt iets: wat is er hier nog echt en wat niet?

. t/m 4 maart 2012 - Saul Leiter - JoodsHistorischMuseum , Amsterdam
Vanwege zijn groeiende belangstelling voor kunst brak hij zijn rabbijn studie af in Pittsburgh om zich in New York  aan de schilderkunst te wijden. Zijn vriendschap daar met de abstract-expressionistische schilder Richard Pousette-Dart, die met fotografie experimenteerde, en het werk van fotograaf Henri Cartier-Bresson, zette Leiter aan om te fotograferen. Ook zijn vriendschap met fotograaf W. Eugene Smith was een stimulans voor zijn fotocarrière.
> verslag: mooi om te zien hoe deze man door straten loopt op zoek naar schoonheid, zoals hij dat in zijn video-verslag noemt.

. Het beeldconcept van Fototone levert ontwerpbureau pitch-winst op in competitie.
"Dat Nederland als klein land groots kan zijn" wordt in het beeldconcept uitvergroot door de verhalen in ons bijzondere landschap te plaatsen. De gunning betreft een uitgave met wereldwijde verspreiding in zeven talen.
Onze polderhorizon en landschap is Neerlands trots. Fototone werkt hier graag mee en presenteert dit als troef naar dit internationale publiek.

. 10 sept 2011 t/m 20 nov 2011 ............Verlengd tot 11 december 2011 -
Scarlett Hooft Graafland - Huize Marseille

Scarlett Hooft Graafland is opgeleid als beeldhouwster en creëert tijdelijke sculpturen in onherbergzame gebieden. De foto's die zij van deze installaties maakt zijn het eindresultaat van projecten. Hooft Graafland reist naar plekken op de aarde waar een weids uitzicht een enorm gevoel van ruimte en vrijheid oproept. Het klimaat is er meestal extreem en mensen richten hun leven volledig in naar het ritme van de natuur. Samen met de plaatselijke bevolking doet zij kleine, speelse ingrepen in de natuur die altijd omkeerbaar zijn en geen sporen achterlaten. De ingreep of performance gaat uit van een eenvoudig idee en is geïnspireerd door die specifieke plek. Elke foto benadrukt uiteindelijk de kwetsbaarheid van de mens tegenover de overweldigende natuur en de duurzame verbintenis tussen die twee. Het is land-art met een kortstondig en intiem karakter.
> verslag: ... getroffen door de liefde en kwetsbaarheid van haar manier van werken loop ik de deur uit.

. Het zal vast komen door het bezoek van mijn jeugdvriend van Java, die ik vorig jaar na 40 jaar heb ontmoet in Rome, dat mijn oog valt op 2 persoonlijke foto-projecten.
Anja de Jong - Ice Edge tot 14 augustus 2011, in Dordrechts Museum.
"... een fotootje van mijn vader ontdekte dat de aanleiding werd voor dit persoonlijke project Ice Edge - IJsgrens. Op dat fotootje uit 1955 staat mijn vader, Pieter de Jong, machinist op een coaster, naast het schip op het ijs van de Isefjord in Denemarken. Het schip, de Depa, ligt vastgevroren en wacht op een ijsbreker ...". Ik besluit dan mijn fotografische ode aan de zee te maken.
Annelies Damen - Indië was ons Paradijs tot Zondag 19 juni 2011, Gorcums Museum
"... Mijn Oma Riek kwam uit Indië. Ze vertelde altijd over haar paradijs van vroeger. De geuren, de smaken en de bloemen! Ongeveer 15 jaar geleden begon ze opeens te vertellen over de moeilijke tijden die ze in Indië heeft gehad. De oorlog en later het Jappenkamp. De vreugde bij de ontdekking dat haar man nog leefde en hoe ze elkaar terugvonden in Bangkok. En de moeilijke jaren toen de Indo’s het inmiddels onafhankelijke Indonesië moesten verlaten. Oma was voor mij een originele, krachtige en inspirerende vrouw. ...Ik wilde de geuren ruiken en de kleuren zien waar Oma over vertelde. Met mijn camera heb ik alles vastgelegd met als inspiratie mijn Oma. In mijn gedachten reisde Oma met mij mee. Mijn Oma is de rode draad voor deze Indië-tentoonstelling, maar de foto’s en verhalen ..."

. t/m 8 juli - Albert Watson - I Observe - Kahmann Galler
Kahmann Gallery presenteert een verkooptentoonstelling met werk van fotograaf Albert Watson. Voor de expositie in Kahmann Gallery is gekozen voor een selectie van ca 30 zwart – wit werken. Allen iconen in de fotografie, iconen uit het oeuvre van een fotografische duizendpoot.

. 28 april 2011 - Fototone op Logeion Grand Parade (afgelast)
Op Grand Parade 2011 voor de professional in de bedrijfsjournalistiek zet Roland Nooteboom in de workshop "Zodat fotografie voor u gaat werken'  twee vragen centraal:
- Hoe fotografie zichtbaar meer kan aansluiten op uw doelgroep
- Hoe beeld tekst kan versterken
Met een flexibele studio kan ik 'hands-on' cases van deelnemers illustreren.

. t/m 1 mei 2011 - The Art of Light - Laszlo Moholy-Nagy - Den Haag
Een leven lang op reis. László Moholy-Nagy (1895-1946) speelde met licht in schilderijen, sculpturen, collages, foto's, films, grafiek, boekomslagen of theaterdecors. Wat het potlood is voor de tekenaar is licht voor Moholy-Nagy.

. t/m 30 april 2011- Kapsalon. De Rotterdamse snackcultuur - Joris den Blaauwen - Rotterdam
Het multiculturele karakter van wereldstad Rotterdam vinden we terug in het straatvoedsel. Anno 2010 is de traditionele snackcultuur van patat, kroketten en loempia's verrijkt met broodjes pom, shaorma, falafel, döner kebab, wraps en tientallen andere exotische hapjes uit alle werelddelen. Maar de bekendste snack in Rotterdam is de kapsalon; een echte Rotterdamse uitvinding die inmiddels is begonnen aan een zegetocht door de rest van Nederland. Joris den Blaauwen exposeert de fototentoontstelling Kapsalon in Galerie Dubbelde Palmboom , Voorhaven 12, Rotterdam

. 26 feb t/m 9 april 2011 - Teun Hocks- Torch Galerie, Amsterdam
Hij creëert deze beelden door in zijn studio het decor zorgvuldig op te bouwen en te schilderen. Vervolgens fotografeert hij het geheel met zichzelf als acteur. De op groot formaat geprinte zwart/wit foto's kleurt hij met transparante olieverf. In sommige gevallen kiest hij voor digitale beeldbewerking. Tussen fotografie en schilderkunst in en vormt daardoor zowel een momentopname als een tijdloze compositie.

 

. t/m 2 januari 2011 - Verhalende fotografie | Duane Michals - Rotterdam
Michals pionierde in de jaren zestig met fotoreeksen waarin hij korte verhalen vertelt. Kenmerkend was dat hij bij zijn fotoreeksen korte, handgeschreven teksten plaatste, waardoor tekst een integraal onderdeel van zijn werk werd. Michals verzette zich met zijn onderwerpkeuze, werkwijze en presentatievorm tegen de toen dominante fotografie van het ‘beslissende moment’. Met fotografie verhalen vertellen en de innerlijke kanten van het menselijke bestaan verbeelden. note van mij: Ook hij is een man met grafische achtergrond die besluit beeld te maken.
> verslag: Rondlopend geeft het je een kijkje in het verleden. Wat heeft deze man met de basic foto-technieken gave gedachten sprongen uitgewerkt. In het digitale geweld is het top om in de basic techniek het spel te zien in de spiegel van de tijd.

. 2 okt t/m 2 januari 2011 - Nan Goldin | poste restante - Rotterdam
Na een roerige tijd een tentoostelling van deze aansprekende vrouw. Die haar en het leven om haar heen zeer direct fotografeert. Rauw en zeer dicht op de huid. Opening is 2 okt. van 3 tot 8 uur in aanwezigheid van haar zelf.
> verslag: Ik ben een bewonderaar van haar fotografie. In haar keuze met de presentatie als dia-show zijn de omstandigheden van de personen onontkoombaar. Mijn eigen fantasie werd ingevuld. De vraag borrelde of ik in haar voorgeschotelde manier naar haar foto's en haar wereld wil kijken. Herinneringen van dia-avonden kwamen terug.

. Half september is het boekje "KPN Best in Finance" gepresenteerd. Fototone heeft de fotografie  verzorgt. Een opdracht die de financiële activiteit belicht in portretten van professionals. Het was weer een mooi avontuur en geweldig om bedachte rollen passend te maken en het model comfortabel te laten voelen en zijn in zijn rol. Een aantal beelden staan nu op de site.

. Op 8 oktober staat Fototone op "Business as Unusual" in de Caballero Fabriek
Op het business event verras ik in een gang bezoekers. "Ter plekke vanuit een kort gesprekje een "karakter-beeld" van iemand maken ... wordt het karakteristiek of karikaturaal."
Laat je uitdagen en leiden door de ontmoeting en het contact van dat moment. Je bent van harte uitgenodigd.

. 27 juni t/m 29 aug - Flakkelân - Stephan VanFleteren - Fries Museum
Stephan Vanfleteren heeft de derde editie van de fotografieopdracht van Fries Museum en Leeuwarder Courant gemaakt. Hij gaat zich bezighouden met de rol die het verleden speelt in het moderne Friesland. ‘Hoe precies, dat zal gaandeweg blijken. Zeker, ik houd van het landschap en de mens, maar het zal zeker een persoonlijk verhaal worden. Dat kan niet anders.’

. 25 juni t/m 15 sept - Pretty much everyting - Foam
Het fotografiemuseum Foam Amsterdam presenteerd het duo Inez van Lamsweerde en Vonoodh Matadin. De samenwerking starte in '86. Nu de beelden van 25 jaar samen. Volgens Foam zo ingedeeld waaruit blijkt hoe ze de afgelopen 25 jaar deel hebben uitgemaakt van het leven van de kunstenaars.
verslag: Heel blij dat ik in de laatste week door Foam heb kunnen lopen. Heel veel werk gezien, mooi werk ... en vooral de lol van hun samenwerking ! Lekker om zo te kunnen en mogen spelen. Grappig hoe het werk de beeldcultuur van Amerika ademt.De beperkingen en grenzen waar ze met plezier tegenaan "schoppen". Op z'n minst zichtbaar weten te maken.

. 10 juli t/m 3 okt -  Noorderlicht Fotogallerie - Congo - Carl de Keyzer
Eerder in mei in z'n geheel tegelijk te zien geweest in FotoMuseum Antwerpen. Nu eerst de selectie historische beelden van 10 juli t/m 8 aug. Dan 14 aug t/m 3 okt Congo volgens De Keyzer. De scheiding is jammer, want de combinatie van de 2 werelden/tijden was verrassend. Hier mijn verslag van Antwerpen:
Met mooi weer en de zon als welkom heb ik de verwachtingen thuis gelaten. Eerlijk gezegd ook wat naïef over de situatie in Congo loop ik in de beelden van Carl de Keyzer . Bijna (her)opgevoed kom je uit de tentoonstelling. Mooie beelden van een vakman die je over haalt te blijven staan. Waar ik me betrap op de gedachte of die mensen daar vrijwillig staan of dat de De Keyzer hen vriendelijk heeft verzocht daar te gaan staan.
De selectie door de Keyzer (met de historicus Lagae) van foto's uit de archieven, van de koloniale tijd zelf, zet het perspectief scherp. De combinatie treft mij en maakt me voorzichtig voor eventuele oordelen. Een drankje aan de overkant van het Antwerpse plein bij "L'entrepot du Congo" zet me met een glimlach in het nu en weer in de zon.

 . t/m 16 mei - Borders | FotoMuseum Antwerpen
Bienale van Afrikaanse Fotografie. In een enkele zaal zappend door de realiteit van het continent met het thema Grenzen.

. Reanimatie in zwart/wit
Het is Impossible gelukt! De kleuren versie wordt later dit jaar verwacht.

. The BlackSnapper wordt Bite! Magazine

. 21 januari - Haiti fotoveiling
Ter veiling op Photoq heb ik het beeld "ivf kliniek" aangeboden uit de serie "Digitaal Nederland". De opbrengsten van de veiling zijn voor de opbouw van een weeshuis op Haiti. Mooi gericht initiatief van Edie Peters/PhotoQ
De veiling heeft 36 duizend euro opgebracht!

. 17 januari t/m 19 maart - Jeanloup Sieff, "Le nu erotique"
Een fotograaf die me boeit met beelden die mij raken. Begeleidende tekst: Zijn herkenbare stijl, een combinatie van modern elegant en onderkoelde sensualiteit, maakte hem immens populair in de Verenigde Staten. Tien jaar na zijn overlijden brengt de Haagse Galerie ‘t Fotokabinet een eerbetoon aan de Franse meesterfotograaf Jeanloup Sieff (1933 - 2000) .

. Een nieuw licht op de hergeboorte van Polaroid ... Der Spiegel Online

. New York Tmes Magazine
Nadav Kander fotografeert adviseurs en mensen rondom Obama. The making ... en de serie. 

. verlengd t/m 8 januari Vanfleteren , Gent
Een ontdekkingstocht. De locatie is prachtig en past met de geur van benzine bij de tocht die je mag meemaken. Ik heb genoten.
Locatie: Lammerstraat 11, Gent

. Polaroid wordt door Impossible gereanimeerd
Voor de gedreven polaroidgebruiker en -verslaafde wereldwijd goed nieuws, het procedé van dit wonder moeten ze nog wel weer zelf uitvinden. Dit gaan ze doen met oudwerknemers die erbij betrokken zijn. De machines zijn wel overgenomen van polaroid zelf.

.  6 september t/m 4 oktober - Noorderlicht | Groningen
De Noorderlicht Fotomanifestatie is hét jaarlijks terugkerende internationale fotografie-evenement in Nederland met maatschappelijke thema's, dit jaar: "STRIJD".
>> OPENING 5 september: "Human Conditions" is de uiteindelijke titel geworden voor 2009. Op 6, 12 en 19 september worden gesprekken en lezingen gehouden. Gastcuratoren over fotografie en hun keuzes & bijdrage. Ze gaan in gesprek met fotografen uit hun tentoonstelling. Toegang is vrij.

. VERSLAG van 4 maart - Debat digitale manipulatie | Nieuwspoort
Panel:Eduard de Kam, NIDF - Martijn Beekman, fotojournalist, Volkskrant - Annelies Kuipers, fotoredacteur nrc.next - Edie Peters, hoofdredacteur PhotoQ en fotoblad P/f. De discussie was in goede handen van Max van Weezel, nieuwspoort/Vrij Nederland.
Mogelijkheden en onmogelijkheden zijn aanbod gekomen, met onverwachte en vergeten bewerkingen. Zomaar niet afgemaakt en toch in de krant/tijdschrift.
De discussie was af en toe direct en scherp. De discussie binnen de fotografie en ethiek is niet nieuw. Helder werd ook dat de grenzen er altijd al zijn geweest. Nu met de digitale techniek is het vooral eenvoudig en bereikbaar voor een grotere groep. Intern bij een aantal media zijn al regels. Fotografen passen vakmatig de tools die beschikbaar zijn toe. Net als de technieken die in de doka toegepast werden, maar dan met film en filters.
Met name de fotojournalistiek moet transparant en zonder twijfel zijn. Gecharmeerd ben ik van de woorden van een radio-man in de discussie: "de foto moet de waarheid weergeven zonder toevoegingen".
Ook redacties en vormgeving hebben hierin hun rol. Hoe eenvoudig wordt een beeld veranderd met uitgekadering, of wordt 'even' een leuk bestaand fotootje bij een gelijksoortig onderwerp geplaatst. Met de gevolgen van missers en vergissingen.

English

copyright